Varga: pénzt ad a kormány elektromos autók vásárlására

Nagy bejelentést tett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a most zajló Emobility Forum 2016 konferencián: mostantól támogatja a kormány az elektromos autók és haszongépjárművek beszerzését is.

A támogatás részletei

Idén 2, jövőre pedig a tervek szerint 3 milliárd forint támogatást ad a kormány tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszongépjárművek vásárlásához.
Ezt a forrást természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek egyaránt igénybe tudják majd venni.
Emellett a választható finanszírozási konstrukciók köre is széles lesz, vagyis a vásárlások mellett különböző lízingszerződésekre is vonatkozik majd a támogatás.

A támogatással a bruttó vételár 21 százalékát kívánja támogatni a kormány, maximum 1,5 millió forintos összegig.
 
Feltétele a támogatásnak, hogy
  • Csak új elektromos jármű beszerzésére vonatkozik majd a támogatás, a kormány célja, hogy minél több új elektromos jármű kerüljön az utakra.
  • Maximum 15 millió forintos beszerzési árig terjed a támogatás.

A pályázatokat október 27-től lehet majd benyújtani. A kormány hosszú távra tervez, a támogatást jövőre is folytatni fogják. A pályázati kiírás ezen a héten válik elérhetővé az érdeklődők számára a kormány.hu, valamint az e-mobi.hu oldalon.

Milyen autók férnek bele a támogatásba?

Ha csak az elektromos autókat nézzük, már most is egészen sok autótípus beleférne a kormány támogatási tervébe. Mivel a felső korlát 15 millió forint, a ma kapható Teslákra nem vonatkozik a kormány támogatása, de a bruttó indulóárak alapján például (a teljesség igénye nélkül!) a Citroen C-Zero (~8,5 millió forint), a Nissan Leaf (~9 millió forint), a Kia Soul (~10 millió forint), a VW e-up (~8,3 millió forint) vagy a BMW i3 (~11,9 millió forint) belefér a kormány programjába.

Tavaly összesen 94 684 személyautót és kishaszonjárművet adtak el Magyarországon, idén az év első 8 hónapjában 26,1 százalékos volt a bővülés a két kategóriában összesen, ha ezzel a növekedéssel számolunk egész évre, akkor idén közel 120 ezer személyautót és kishasznonjárművet adhatnak el.

Amennyiben a 2 milliárd forintos támogatással és a maximális, 1,5 millió forintos autónkénti támogatással számolunk, akkor összesen 1333 új elektromos jármű férhet be a programba, ami a teljes értékesítés 1,1 százaléka lenne (természetesen ha 1,5 millió forintnál kevesebb igénybevétellel számolunk, akkor több jármű is gazdára találhat a program keretében). A jövő évi 3 milliárdos keret pedig (ha a feltételek nem változnak), akkor 2000 autó támogatására elég.

Már fut a töltőállomás támogatási program


A Jedlik Ányos Terv megvalósításának fontos elemeként, illetve az országos töltőhálózat bővítésének érdekében, bő egy hónapja pályázatot hirdetett a kormány magyar önkormányzatok részére, amelynek keretében elektromos töltőállomások létesítésére lehet pénzt nyerni.

Az önkormányzatok szeptember 15-től, vagyis múlt csütörtöktől adhatják be pályázati anyagukat, de érdemes sietniük, mert bár a benyújtására 2016. december 31-ig van lehetőség, a rendelkezésre álló 1,25 milliárd forintos támogatási keret kimerülése esetén előbb is lezárhatják a pályázatot.

Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatásért bármelyik önkormányzat harcba szállhat, amely

  • A tavalyi KSH-adatok alapján több mint 15 ezer fős lakossággal rendelkezik.
  • A beruházást a pályázat benyújtása előtt még nem kezdte meg.
  • És a beruházást olyan ingatlanon kívánja megvalósítani, amely a saját tulajdona.


A támogatásból 2x11 kW-os vagy 2x22 kW-os gyorstöltő-oszlopot, illetve legalább 42 kW-os teljesítményű villámtöltőt telepíthetnek, amelyekre az elnyerhető összeg mértékét az alábbi táblázat tartalmazza.

Varga: pénzt ad a kormány elektromos autók vásárlására

A fenti táblázatban nem véletlenül szerepel, hogy egy darab töltőállomásra vonatkozóan mennyi a maximálisan elnyerhető támogatás összege, ugyanis attól függően, hogy az adott településen hányan laknak, lehetőség van több töltőállomásra is támogatást szerezni. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint ideális esetben akár 500 elektromos töltőállomás is létesülhet Magyarországon, amely a kiírásban szereplő, töltőoszloponkénti két csatlakozási lehetőséggel számolva, akár 1000 töltőpontot is eredményezhet.

 

 

 

Forrás: portfolio.hu

 

 

Eseménynaptár

Előző hónap Május 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31